Topografie

Noua tehnologie a UAV-urilor reprezentata prin Drone colecteaza rapid fotografii de pe teren cu o precizie foarte buna, acestea sunt geo-etichetate (li se dau coordonate 3D, X, Y,Z), iar cu ajutorul unui software de fotogrammetrie aceste date sunt procesate intr-un mod cat mai optimizat astfel incat informatia sa fie furnizata in timp cat mai scurt.

Domenii de Specialitate

Cadastru

Reprezinta inregistrarea sistematica a proprietatilor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, inregistrare care se realizeaza pe baza masuratorilor necesare realizarii planului cadastral si in care sunt determinate pozitia limitelor dintre imobilele invecinate.

Topografie inginereasca

Prin tehnologia UAV se imbunatateste managementul proiectului prin reducerea timpului si costurilor precum si asigurarea unei calitati superioare crescand parametrii de performanta.

Managementul terenului

Generati harti 2D in timp real, astfel incat echipajul sa poata vizualiza imediat acoperirea terenului si sa identifice schimbarile.

DJI

Cadastru

Munca pe teren necesita un aport mare de resurse umane in care se consuma ore de munca la costuri foarte mari. Astfel ramane in continuare dificil modul de vizualizare al proprietatilor atunci cand folosim ridicarile topografice ca metoda clasica de masurare.


Cu ajutorul tehnologiei UAV se pot genera harti la scara 1:500 fara a fi nevoie de puncte de control la sol, indeplinind cu satisfactie cerintele de precizie la nivel de centimetru. Eficienta colectarii si procesarii datelor din teren este imbunatatita cu pana la 10 ori fata de metoda clasica, scurtand astfel termenele de predare. Se obtin modele 3D, DTM, DSM, nor de puncte dintr-un singur zbor, cantitatea de informatie fiind mult mai variata decat specificul lucrarii de cadastru, incluzand si alte tipuri de lucrari. De asemenea echipe mici pot acoperi intr-un timp foarte scurt suprafete mari de zbor prin operarea mai multor drone cu o singura telecomanda.

 

Previous
Next

Drone, software, camere recomandate

DJI L1
Mai mult
DJI P1
Mai mult
DJI TERRA
Mai mult
Previous
Next

DJI

Topografie Inginereasca

In metoda clasica este necesar o mare cantitate de munca pe teren care implica mai multe echipe de lucru formata din resurse umane si instrumente costisitoare. Costurile proiectului sunt destul de ridicate, iar termenele pana la predare sunt lungi, proiectele fiind deseori intarziate din cauza metodelor ineficiente de colectare a datelor. Datele din zona de contur nu respecta zona de interes a proiectului, rezultand astfel dificultati in vizualizarea si interpretarea informatiei.

 

Prin tehnologia UAV se imbunatateste managementul proiectului prin reducerea timpului si costurilor precum si asigurarea unei calitati superioare crescand parametrii de performanta. De asemenea avem parte de urmatoarele avantaje si rezultate

  • Pentru constructii civile – asistenta topografica in lucrari de constructii civile, monitorizarea progresului in santier, calculul volumului de sapatura si umplutura, realizarea planului de amplasament si situatie necesar pentru obtinerea autorizatiei de construire
  • Pentru infrastructura – determinarea volumelor stocurilor de cantitati si materiale, clasificarea norului de puncte rezultat pentru evidentierea si sustragera elementelor de interes pentru trasarea si pozitionarea in spatiu a punctelor din proiect (cale ferata, carosabil, trotuar, bordura, etc), vectorizarea acestor elemente si integrarea lor in proiect, facilitarea integrarii conceptului BIM (Building Information Modelling) in proiectul constructiei pentru etapa de proiectare, etapa de executie si receptia lucrarii prin obtinerea unui volum cantitativ de informatii precise, detaliate si utile despre anatomia terenul studiat.

 

Previous
Next

Drone, software, camere recomandate

DJI L1
Mai mult
DJI P1
Mai mult
DJI TERRA
Mai mult
Previous
Next

DJI

Managementul Terenului

Pentru a monitoriza schimbarile din teren si a identifica problemele specifice solutia clasica este data de munca din teren folosind statii totale si dispozitive RTK portabile.

Aceasta este o solutie eficienta atunci cand dorim sa monitorizam zone restranse, insa pentru suprafete mai mari de cateva sute de mp, aceasta solutie devine ineficienta si consumatoare de timp si resurse umane, de asemenea colectarea informatiilor devine dificila in zone indepartate sau in locatii unde exista obstacole.

Astfel daca o imagine spune o mie de cuvinte, o harta spune o mie de poze, iar tehnologia UAV reprezinta cea mai eficienta solutie in obtinerea unei astfel de harti in format 2D masurabil, in timp real sau in urma post-procesarii la o rezolutie foarte inalta si o precizie extrem de buna la nivel de cm. Printre numeroase avantaje putem enumera urmatoarele: reducerea costurilor, reducerea necesarului de resurse umane, reducerea considerabila a timpului atat in teren cat si la birou precum si pastrarea inregistrarilor digitale care pot fi utilizate mai apoi pentru comparatii regulate in privinta monitorizarii dinamicii terenului.

Previous
Next

Drone, software, camere recomandate

DJI L1
Mai mult
DJI P1
Mai mult
DJI TERRA
Mai mult
Previous
Next

Aveti intrebari?