Exista anumite situatii in care crearea planului de zbor la fata locului este un lucru dificil realizat din diverse motive, cum ar fi complexitatea planului pe care se doreste efectuarea misiunii.

          Pentru a facilita acest lucru, majoritatea dronelor folosite in industrie sunt capabile sa foloseasca un fisier KML creat pe orice calculator, indiferent de specificatiile acestuia. Pentru a crea acest fisier KML, una din cele mai usoare metode, cea pe care o vom prezenta in acest tutorial, presupune utilizarea programului Google Earth, care poate fi descarcat de aici.

          In acest tutorial vom explia cum se utilizeaza fisierele KML, de la generarea lor, pana la utilizarea acestora pe dronele Phantom 4 RTK si Matrice 300 RTK. Prima parte a tutorialului va fi dedicata crearea fiserului KML, iar a doua parte este destinata utilizarii fisierelor KML pe dronele mentionate anterior.

 

          1.Crearea fisierului KML

 

          1. Dupa instalarea programului Google Earth Pro, il vom lansa si vom naviga fie cu ajutorul mouse-ului, fie tastand in bara de search(a.) adresa / coordonatele locatiei unde urmeaza sa facem planul de zbor. 

KML

          2. Cu ajutorul Google Earth, putem crea fie un poligon, fie un path pe care sa il urmeze drona, in functie de nevoile dumneavoastra. Drept exemplu, voi utiliza de aceasta data tool-ul Polygon (b.).

          In momentul in care vom selecta tool-ul respectiv, se va deschide o noua fereastra. In aceasta fereastra putem denumi numele fisierului (Exemplu KML), sa modificam culoarea poligonului sau chiar sa modificam unitatea de masura. 

          Pentru a desena propriu-zis acest poligon, tot ce trebuie sa facem este sa adaugam noi puncte prin apasarea click stanga pana poligonul nostru va avea forma dorita. In cazul in care doriti mutarea unui punct, puteti tine clic stanga pe punctul respectiv si sa ii modificati pozitia. 

          Dupa ce vom finaliza acest poligon, vom apasa pe butonul “OK” din fereastra New Polygon. 

          In cazul in care dorim sa modificam forma poligonului, in chenarul “Places” vom merge pe poligonul creat, apasam clic dreapta -> Properties.

 

KML

          3. Pentru salvarea fisierului KML, vom apasa clic dreapta pe poligonul creat, Save Place As si in noua fereastra vom selecta locul unde dorim salvarea fisierului. Un lucru extrem de important este sa salvam fisierul ca si tip KML, altfel drona nu va vedea fisierul. 

KML

2. Utilizarea fisierelor KML

      A. Phantom 4 RTK

          Asa cum am explicat si in tutorialul dedicat functiei Terrain Awareness ,Phantom 4 RTK necesita mai multa “atentie” in cazul in care vrem sa folosim fisiere DSM/KML. Din nou, cea mai simpla metoda este utilizarea unui card microSD. 
          1.Primul pas este inserarea cardului in statia dumneavoastra de lucru. Daca nu exista deja, va trebui sa creati doua foldere : primul folder va fi denumit “DJI” iar in acest folder mai trebuie creat un folder, denumit “KML”. Toate fisierele dumneavoastra KML vor fi copiate in acest folder pentru a putea fi vazute de catre controller.

Path-ul final va fi ca in exemplul de mai jos.

KML

          2. Urmatorul pas este inserarea cardului de memorie microSD in controller-ul dronei. Dupa inserarea cardului in controller, o noua fereastra se va deschide. Aici va trebui sa selectam ce fel de fisier dorim sa importam in memoria controller-ului. Vom selecta “KML Files”. Dupa selectie, va aparea fisierul copiat de noi mai devreme. Il vom selecta si vom apasa pe butonul “Import”.

KML

          3. Vom fi redirectionati in ecranul principal. Aici, vom apasa pe butonul din partea stanga-sus , unde se va deschide un meniu. In acest meniu, vom apasa pe prima pictograma in forma de document unde se va deschide o “lista”. Aici putem vizualiza toate misiunile salvate, in curs de executare sau fiserele KML. Pentru a utiliza fisierul KML, vom selecta optiunea “KML Files”.

          Dupa selectarea acestei optiuni, va aparea fisierul nostru. Apasam pe butonul de “Start”.

KML

          4. In noua fereastra deschisa vom putea vizualiza cum arata fisierul nostru KML. Pentru a-l utiliza ca si un traseu in misiunea noastra, vom apasa pe butonul “Edit” aflat in partea dreapta-jos si vom selecta tipul de misiune dorit. Am ales ca si exemplu “2D Photogrammetry”. Vom introduce restul parametrilor de zbor (altitudine, viteza, overlap, etc) si vom apasa pe butonul de “Save”.

KML

          5. Vom denumi task-ul dupa cum dorim, apasam pe butonul “Confirm”. Pentru a incepe misiunea, vom apasa pe butonul de “Invoke”.

KML

      B. Matrice 300 RTK

         Pentru a utiliza fisierele KML pe o Matrice 300 RTK, primul pas este copierea fisierului fie pe controller printr-un cablu USB Type-C, fie utilizand un card de memorie microSD. A doua varianta este cea pe care o vom folosi deoarece este cea mai simpla, fisierul il puteti copia in orice folder doriti.

 

          1. Dupa ce copiem fisierul KML pe cardul de memorie, il introducem in controller. Vom selecta ecranul “Mission Flight”.

          2. In noua fereastra, vom selecta “KML Import”.

          3. Inainte de a selecta fisierul nostru, va trebui sa alegem tipul de misiune. La fel ca la Phantom, vom merge pe “Mapping”.

          4. Tinand cont de faptul ca pentru acest exemplu folosim un card de memorie, vom selecta “external_sd”.

KML

          5. Cautam locatia unde am ales sa salvam fisierul KML si in selectam.

          6. Dupa ce am selectat fisierul KML, in lista noastra de misiuni planificate apare si KML-ul importat, in cazul nostru “Exemplu KML”. Pentru a utiliza fisierul intr-o misiune, vom apasa pe el.

          7. Dupa cum se poate vedea, KML-ul nostru este utilizat in misiune. Ultimul pas este definirea parametrilor de zbor, acest lucru se face prin apasarea pictogramei albe din partea stanga.

          8. Daca toti parametrii au fost introdusi, suntem pregatiti de zbor. Pentru a porni zborul, vom apasa pe pictograma albastra din partea stanga. 

KML