In acest tutorial va prezentam pasii de urmat in softul DJI TERRA pentru procesarea imaginilor si fiserelor descarcate din drona DJI Pahntom 4 RTK sau Matrice 300 RTK cu payload-ul Zenmuse P1 pentru obtinerea ortofotoplanului (plan 2D), in coordonate STEREO 70. Modul de lucru este relativ simplu, presupune un pic de atentie si un calculator care sa ruleze eficient softul DJI TERRA si volumul de informatii descarcat din drona.  

Cerinte minime de calculator pentru DJI TERRA: 

Sistem de operare : Windows 7 64 bit

RAM : minim 16GB

Placa video : placa video Nvidia cu minim 4gb VRAM

Pasi de urmat : 

1. Deschidem DJI Terra 

2. Apasam pe butonul „New Mission

3. Selectam 2D Map, denumim misiunea si apasam pe ok

4. In fereastra din dreapta, apasam pe icon-ul cu folder.

5. Selectam folder-ul in care se afla fisierele din zbor (in cazul in care aveti mai multe foldere pentru o singura misiune, selectati toate folderele) si apasam pe butonul Select Folder

6. Vom apasa pe icon-ul incercuit in caseta rosie pentru a exporta datele POS (in fisierul generat sunt coordonatele fiecarei fotografii, coordonate pe care va trebui sa le transformam din WGS in Stereo70.

7. Selectam locul unde dorim sa exportam acest fisier si apasam pe Save.

8. Pentru a face mult mai usor procesul de transfalcul, vom aseza in acest text toate datele pentru a le putea copia in excel, de unde putem copia individual doar coloanele cu coordonatele de zbor. Pentru acest lucru, mergem pe Edit -> Replace.

9. In prima linie de text, mergem la finalul propozitiei si apasam pe butonul TAB. Vom copia acel spatiu creat pe care il vom insera in caseta „Replace with„. In caseta Find what, vom insera o virgula ( , ) si apasam pe butonul Replace All.

10. Dupa pasii 8 si 9, fisierul dumneavoastra ar trebui sa arate ca si cel din pasul 10,

11. In fisierul initial vom selecta tot textul (scurtatura : combinatia de taste Ctrl + A) si il vom insera intr-un fisier nou de Excel. Dupa ce inseram in Excel textul respectiv, vom copia cele 3 coloane, Latitude, Longitude si Altitude

12. Accesam site-ul TransLT Online Romania, la tab-ul de transformare selectam ETRS89 -> Stereo70, in fereastra de optiunu ne asiguram ca avem optiunile corecte bifate. In prima fereastra, cea din stanga, vom lipi coordonatele copiate din fisierul Excel.

13. Dupa ce am lipit coordonatele din excel, apasam pe butonul „Aplica transformarea”. La fel ca in pasul 8, va trebui sa copiem coordonatele generate in fereastra din dreapta intr-un editor de text (ex. Notepad).

14. Selectam Edit -> Replace. Ca la pasul 8, vom merge pe prima linie de coordonate, la finalul liniei vom apasa pe TAB. Copiem acel spatiu gol si il vom lipi in campul Replace with. In campul Find what, vom adauga punct si virgula ( ; ), apasam pe butonul Replace All .

15. Asa va trebui sa arate si fisierul dumneavoastra dupa procedura.

16. Din fisierul text „reparat” in pasii 14-15 vom copia tot textul (Ctrl + A) si il vom insera in tabelul de Excel (selectam prima celula de sub Latitude si apasam pe Ctrl + V (paste / lipire). 

Urmatorul pas este salvarea fisierului. Vom merge pe File -> Save As -> selectam locatia unde dorim sa fie salvat fisierul

IMPORTANT : in capul save as type trebuie sa selectam CSV (Comma delimited).

18. In DJI Terra, vom selecta pe icon-ul incercuit pentru a importa noul fisier POS creat in Excel.

19. Cautam locatia unde am salvat fisierul si apasam pe Open.

20. Acest pas este foarte important !!! Dupa ce apasam Open, se va deschide o noua fereastra. In prima etapa, in partea din stanga la Data Properties vom selecta Known Coordinate System si apasam pe butonul Search

21. Vom cauta sistemul de coordonate Dealul Piscului 1970/ Stereo 70 si apasam pe OK.

22. Va trebui sa definim fiecare coloana in parte. Veti selecta optiunile in ordinea de la punctul 23 (Photo Name, Y/N, X/E, Z/U, Yaw, Pitch, Roll).

24. Vom selecta Import

25. Dupa ce am urmat tot pasii, vom apasa pe butonul Start Reconstruction. Dupa ce procesarea dumneavoastra va fi gata, in loc de butonul de Start Reconstruction veti avea un buton Quality Report. Apasam pe acest buton.

26. Se va deschide o fereastra de browser deoarece raportul generat de catre DJI Terra este in format HTML. Pentru a copia fisierul tiff generat, in bara de adresa a browser-ului se afla locatia fisierului (in cazul de fata C:/Users/DroneProfesionale/Documets/DJI/DJITerra/tehnic@survey-solutions.ro/18/map/report, pentru dumneavoastra va diferi acest path).

27. Dupa ce ajungem in acest folder, aveti generate toate detale necesare (tiff-ul cu poza finala sau un dsm)