Pentru a putea zbura din punct de vedere legal cu drona, sunt necesari doi pasi: inmatricularea dronei si obinerea certificarilor de zbor. Atat inmatricularea dronei cat si obtinerea certificarilor se fac in acelasi loc, pe site-ul Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

In cazul in care nu aveti un cont creat pe site, va trebui sa va creati un cont. 

Dupa inregistrare si logare in sistem, veti fi redirectionati catre o noua fereastra. In aceasta fereastra, aveti doua tab-uri importante : „Operator UAS” – locul unde ne vom ocupa de inregistrarea dronei si „Pilot UAS” – aici vom sustine examenul teoretic pentru obtinerea certificarilor de zbor.  

 

Inmatriculare drona

Pentru a inmatricula drona, vom merge pe tab-ul Operator UAS si vom selecta „Cerere Inregistrare„. In noua fereastra aveti posibilitatea de a alege daca vreti sa inmatriculati drona pe persoana fizica sau persoana juridica.

Fie ca doriti sa inregistrati drona pe persoana fizica sau pe persoana juridica, procedura este aceeasi, singura diferenta fiind in momentul inmatricularii pe persoana juridica, va trebui sa introduceti datele firmei ( cod fiscal, cod ORC si o copie/poza cu codul ORC(J) )

Pentru inregistrarea propriu-zisa a dronei, veti avea nevoie de 2 poze : prima in care sa se vada intreaga drona iar in a doua fotografie trebuie sa fie vizibila seria dronei.

Pentru a explica cat mai usor acest procedeu, vom presupune ca drona pe care vrem sa o inregistram este un Mavic 2 Enterprise Advanced.

In campul denumire producator vom trece „DJI”, la model „Mavic 2 Enterprise Advanced”. Prima fotografie incarcata in partea dreapta va fi fotografia in care sa fie vizibila intreaga drona. In campul Serie unica de fabricatie vom trece seria dronei iar a doua fotografie ce o vom incarca trebuie sa contina seria dronei. In ultimul camp, MMD, vom trece masa maxima la decolare. In cazul nostru, 1,1. 

ATENTIE : MMD TREBUIE TRECUT IN KILOGRAME, NU GRAME.

 

Dupa completarea campurilor, vom adauga drona si vom apasa pe „Trimite cererea” iar in tab-ul „Operator UAS” in sectiunea „Modifica date operator UAS” vor fi toate dronele intregistrate. Codul unic generat de catre platforma va trebui printat si afisat pe drona intr-un loc vizibil, scrisul negru pe alb, font Arial iar dimensiunea fontului de minim 14.

 

Obtinere certificat pilot drona

 Pentru a obtine certificarile A1/A3 si A2, vom merge in tab-ul „Pilot UAS”. In acest tab vom putea gasi materiale de training pentru a obtine certificarile respective. Ca sa zburam legal cu un UAV (unmanned aerial vehicle), na trebui sa obtinem certificarile in functie de necesitatile voastre. Pe scurt, certificarea generala A1/A3, pentru zboruri in afara oraselor si  și certificarea A2, care permite – conform reglementarilor UE – sa zbori în orase, dar cu anumite limitari. Pentru a da examenul, intram pe „Examinare„. Examenele sunt de tip grila, pentru examenul A1/A3 sunt 40 de intrebari iar pentru A2 sunt 30 de intrebari. Pentru a trece aceste examinari, este obligatoru sa raspundeti la 75% din intrebari corect ( 30 de raspunsuri corecte pentru A1/A3, respectiv 22 de raspunsuri corecte pentru A2).

Pentru obtinerea certificarii A2, este necesar ca sa obtineti certificatul A1/A3, acesta fiind o conditie pentru A2.