Porumbul este o planta anuala din familia ierbii. In comparatie cu culturile de cereale traditionale, cum ar fi orezul si graul, este tolerant impotriva secetei, a frigului si a terenurilor sterile si are o excelenta adaptabilitate la mediu. Porumbul este o sursa importanta de hrana pentru cresterea animalelor, acvacultura, precum si o materie prima indispensabila pentru industria alimentara, industria medicala, industria usoara si industria chimica.

Cultura porumbului poate fi extrem de profitabilă indiferent de suprafață, însă pentru asta este esențial să fie respectate câteva particularități ale acestei plante. România este unul dintre cei mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană și a recoltat aproape 8,5 milioane de tone de porumb în 2016, peste 1,5 milioane de tone mergând la export în țări din blocul european, cât și în afara lui.

Pentru a ajuta la imbunatatirea operatiunilor de aplicare aeriana a porumbului, acest articol va face analize generale pentru diferite etape de crestere a porumbului.

Plivirea in stadiul rasadului


De la aparitia rasadului pana la etapa de imbinare, diferentierea radacinii, frunzelor si tulpinii porumbului se completeaza cu suficienta lumina, ploaie si fertilizare in timp util. In etapa de rasad, acordati o atentie mai mare verificarii daca rasadurile de porumb apar in mod constant si daca tulpinile si ramurile sunt puternice, astfel incat sa puneti o baza solida pentru un randament bun.

In aceasta etapa, dronele cu aplicare aeriană sunt utilizate in principal in operatiuni de plivire post-emergenta, controland ierburile anuale si perene si buruienile cu frunze late cu nicosulfuron, atrazina si rimsulfuron.


Porumb în faza de răsad


1. Vor dura 2 ~ 6 ore pentru ca erbicidele post-emergenta să fie absorbite dupa aplicare. Eficacitatea combaterii buruienilor este strans legata de temperatura si umiditate. Atunci cand sunt aplicate la temperaturi ridicate si umiditate relativă scazuta, picaturile se vor evapora mai repede in aersi pe frunze, rezultand o eficienta slaba pentru controlul buruienilor. In plus, fitotoxicitatea poate aparea cu usurinta la temperaturi ridicate, de aceea se recomanda aplicarea erbicidelor dimineata si seara.


 

 

2. Perioada generala de siguranta pentru aplicatiile post-emergente ale nicosulfuronului este stadiul de 3-5 frunze, iar fitotoxicitatea este usor sa apara inainte de etapa cu 2 frunze sau dupa etapa cu 6 frunze. Sethoxydimul este un erbicid selectiv de pre-emergenta si post-emergenta, care este absorbit in principal de sistemul radicular si putin de tulpina si frunze. Spalat cu usurinta in solul adanc de apă de ploaie, poate suprima buruienile cu radacini adanci. Este foarte usor sa provoace fitotoxicitate, care va dura foarte mult timp.

3. Este foarte important de mentionat ca atat nicosulfuronul, cat si atrazina sunt relativ sigure pentru porumb, dar periculoase pentru alte culturi. Soia, orezul, graul, bumbacul, legumele si piersicii sunt sensibili la acestea, asa ca acordati atentie directiei vantului si vitezei vantului in timpul functionarii pentru a evita fitotoxicitatea cauzata de picaturile in deriva. Se recomanda utilizarea duzelor din seria XR110015VS pentru a creste dimensiunea picaturilor in mod corespunzator si a adauga aditivi la aplicatiile aeriene pentru a reduce distanta de derivatie a picaturilor.

 

Aplicarea clormequat in etapa rasaririi

 

Porumbul este o cultura cu tulpina inalta, cu o inaltime normala de pana la 3 metri si este predispus la adapostire in caz de ploaie indelungata si vant puternic, rezultand reducerea randamentului sau chiar esecul total al culturii. Pentru a preveni depozitarea porumbului, aplicarea clormequatului de porumb este utilizata din ce în ce mai mult pe langa masurile agronomice, cum ar fi imbunatatirea gestionarii cultivarii. Chlormequat inhiba biosinteza giberelinei din planta pentru a controla cresterea sa brusca, rezultand o tulpina robusta, un sistem radicular bine dezvoltat si rezistenta la depozitare.

 

Chlormequat se aplica in principal pe porumb in perioada de 8-10 frunze si este necesara pulverizarea uniforma pentru a evita pulverizarea repetata si pulverizarea ratata, deoarece prima va duce la inhibarea excesiva a cresterii porumbului, iar cea de-a doua nu va avea niciun efect. Operatia trebuie efectuata la viteze reduse ale vantului pentru a asigura un efect bun. In plus, atunci cand se aplica clormequat, ar trebui sa urmam principiile de baza ale „pulverizarii plantelor inalte, dar nu a celor scurte, a celor puternice, dar nu a celor slabe, si a celei negre, dar nu a celor galbene”, adica sa alegem plante inalte si puternice ca obiectivul operatiunii si evitati lucrul la plante cu crestere slaba.

 

Managementul integrat al daunatorilor

 

Daunatorii lepidoptere, cum ar fi forajele de porumb, umblatorii si viermii armatei de cadere, precum si daunatorii care sugereaza piercing-ul și rasping-sucking, precum tripii, paianjeni rosii si afide, pot fi gasiti pe porumb in timpul sezonului de createre. Intrucat umblatorii si viermii de armata de toamna mananca excesiv, acestia trebuie controlati inainte de etapa a 3-a. Daca nu sunt preveniti mai devreme, pot aparea focare, rezultand pierderi severe.


Note pentru operare integrata

 

1. In regiunile cu suprafete mari de plantare a porumbului, nu este foarte usor sa planificati parcele de porumb. Putem planifica in mod rezonabil traseele cu drone cu aplicatie aeriana pentru a evita ranirea si lovitura de caldura cauzata de mersul pe campurile de porumb.

2. Deoarece tulpinile de porumb sunt inalte, se recomanda ca operatorul sa se ridice mai sus pentru a observa mai bine dronele de aplicare aeriana in timp ce primeste un semnal video bun in cazul functionarii in stadiul de tulpina inalta.

3. Este interzisa intrarea in zona de operare dupa finalizarea aplicatiei (in special in cazul aplicarii insecticide fumigante) pentru a evita otravirea prin inhalare atunci cand porumbul a crescut.