Daca doriti sa obtineti o masuratoare cat mai precisa a stocurilor din santier in cel mai scurt timp posibil, atunci noua tehnologie oferita de Dronele DJI este ceea ce aveti nevoie.

Cu cat datele sunt mai precise, cu atat deciziile pe care trebuie sa le luati sunt mai eficiente si optimizate in privinta lantului de aprovizionare cu materiale necesare santierului. 

Veti economisi timp si resurse financiare.

Beneficii:

 • Logistica mai buna a lantului de aprovizionare

In gestionarea lantului de aprovizionare este vorba despre a avea suficient inventar disponibil pentru satisfacerea cererii de pe santier in orice moment. Astfel un raport al stocurilor din santier reprezinta o informatie importanta in a sti exact numarul materialelor avute la dispozitie, pentru ca mai apoi deciziile sa fie luate in cunostinta de cauza cu privire la cantitatea care mai trebuie cumparata sau extrasa. In caz contrar exista riscul sa nu se respecte cantitatile. supraestimand sau subestimand valoarea acestora.

 • Previziuni financiare detaliate

Masurand precis stocurile se pot face previziuni pentru cat material este nevoie atat in present cat si in viitor. Aveti astfel un mai bun control asupra inventarului. De asemenea datele obtinute pot ajuta in stabilirea preturilor produselor si nevoilor viitoare. Astfel masuratorile regulate ale volumului stocului va asigura calitatea lucrarilor si economisirea resurselor financiare pe termen lung.

 • Riscul de accidentare este redus

Accidentarile fac parte din viata de pe santier din cauza mediului de lucru riscant, iar masurarea prin procedura clasica a stocurilor poate creste riscul acestora. Folosirea acestei noi tehnologii reduce semnificativ riscul de accidentare al echipajului, fiind nevoie doar de un pilot pentru manevrarea Dronei, masuratorile efectuandu-se in siguranta de la distanta.

Pentru masurarea volumului stocurilor apelam la Fotogrammetria Aeriana, obtinand un model 3D al zonei de interes din santier. Conform teoriei practicata, Fotogrammetria Aeriana are ca obiectiv principal obtinerea fotogrammelor de pe platforme aeriene, in cazul de fata Drona, si exploatarea cantitativa si calitativa a informatiilor continute de acestea folosind un software de cartografiere.

Workflow in obtinerea volumului stocurilor

 • Se creeaza planul de zbor asupra santierului care contine stocul

Pentru rezultate foarte precise se recomanda sa se foloseasca si coordonatele GPS din zona de interes.

 • Se prelucreaza datele obtinute din Drona cu ajutorul unui software de cartografiere

Se incarca imaginile in software-ul corespunzator si se creeaza modelul 3D. Se identifica suprafata de referinta a stocului pentru a avea control pe viitor asupra modificarii acestuia in timp.

Drona recomandata

Pentru masuratori exacte ale volumului stocului, este nevoie de o drona care sa asigure o acuratete la nivel de centimetru si care sa optimizeze timpul de zbor. Alegerea potrivita in acest caz este Matrice 300 RTK datorita vitezei rapide, autonomiei ridicate a bateriilor precum si incarcarea cu pana la 3 camere simultan pentru o mai usoara colectare a datelor din zboruri cat mai putine.

Camera recomandata

DJI recomanda cele doua camere de aerofotografiere: Zenmuse P1 si Zenmuse L1

Zenmuse P1, este echipat cu un senzor de 45 Megapixeli cu zgomot redus si sensibilitate ridicata, avand obiective cu focalizare fixa interschimbabile de 24 / 35 / 50mm.

Zenmuse L1 cu IMU de inalta precizie si penetrare densa a frunzelor, care va permite sa obtineti informatii precise al celui mai complex teren in orice anotimp.

Studiu de caz

cARIERA de piatra bAISOARA
MUNTELE BAISORII

 

Zborul a fost efectuat cu ajutorul #matrice300rtk in combinatie cu #zenmuseP1, astfel s-au obtinut rezultate exceptionale in ceea ce priveste norul de puncte.

Scopul final al acestui zbor a fost sa livram clientului urmatoarele:

 • grid de puncte pe toata suprafata carierei
 • curbele de nivel
 • cantitatea stocurilor existente in cariera
 • ortofotoplan
 • model 3D
 • DTM
 • DSM

Caracteristici de zbor:

-Altitudine de zbor: 120 m

-Timp de zbor: 31 min

-Viteza de zbor: 10m/s

-Pozitionare gimbal: -60 (in 3 zboruri ) + 1 zbor cu gimbalul la -90

-Side overlap: 60%

-Frontal overlap: 75%

S-a obtinut un GSD DE 1.51 cm/Pixel si 907 fotografii pe o suprafata de 34 de hectare